Poelslakken

Ik ben laatst een paar keer in een weilandje wezen lopen. Op het eerste gezicht leek er eigenlijk weinig aan, maar achteraf gezien was het er best interessant.

Ik zal het even vooraf zeggen, deze post heeft niet de allermooiste foto’s (of tekeningen), maar ik vond het juist leuk dat iets dat op het eerste gezicht eigenlijk weinig te bieden lijkt te hebben me toch plezier heeft opgeleverd 🙂

Dit was de eerste poelslak die ik in één van de slootjes zag drijven. Ik weet eigenlijk niet of er nog een levende slak inzat, of dat het alleen het huisje was.

Een paar dagen later was ik er nog eens en toen ben ik wat intensiever naar het leven in de slootjes gaan kijken. En toen zag ik er eigenlijk heel erg veel…..

Ik ben er toen een tijdje naar blijven kijken en toen zag ik plotseling een gat in één van de slakken ontstaan. Dat was zo onverwacht, dat ik er geen foto van heb gemaakt, maar het zag er ongeveer zo uit.

Ik ben het achteraf eens gaan opzoeken en het blijkt dat poelslakken waterlongslakken zijn. Dat betekent dat ze – als het nodig is – aan het wateroppervlak komen om adem te halen. En dat is blijkbaar wat ik heb gezien. Ze kunnen trouwens ook onder water door hun huid ademen – vooral door de huid van hun tentakels.

En toen ik nog wat langer bleef kijken, zag ik dat op het huisje van een poelslak een wat kleinere slak aan het rondkruipen was. Maar blijkbaar merkte de grote slak dit en toen ie erbij kwam boog hij z’n voet zo, dat ie de kleine eraf kon trekken en hij bleef hem daarna vasthouden. Ik had graag gezien wat er daarna mee gebeurde, maar jammergenoeg dreef het stel toen weg.

Ik heb me achteraf afgevraagd of de poelslak het kleine slakje opgegeten zou kunnen hebben. Ik dacht dat ik laatst ergens had gelezen, dat poelslakken ook andere slakken eten, maar dat kan ik vandaag niet meer vinden. Misschien weet één van jullie dit?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in slakken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Poelslakken

  1. Soli zegt:

    Ik vind poelslakken altijd heel gezellig, vooral als ze ondersteboven ‘zonnen’. Ze eten plantenresten, maar ook klein aas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s