Snorzweefvlieg

Zoals ik in m’n laatste post al had geschreven, ben ik op het moment heel veel vliegen aan het fotograferen. Maar waar ik me een beetje aan erger is dat ik, zelfs als ik in m’n determineerboekje kijk, heel erg veel moeite heb erachter te komen welke vlieg het is.

Bij deze vlieg gebeurde het per toeval, omdat ik in een artikel van het “Smithsonian Science News” (over vleesetende planten, die blijkbaar de insecten die ze voor hun bestuiving nodig hebben NIET opeten) een plaatje van deze vlieg tegenkwam.

 

 

Het is dus de Snorzweefvlieg, of ook wel Pyjamazweefvlieg – vanwege z’n opvallend gestreept achterlijf.

 

 

De volwassen zweefvlieg leeft van nectar en stuifmeel. Maar de larves leven vooral van bladluizen. Het vrouwtje legt de eieren er direct tussen, zodat de larves meteen kunnen beginnen met eten als ze uitkomen.

Wat verder nog wel interessant is, dat er tussen de ogen van de vrouwtjes wat ruimte is, terwijl ze elkaar bij de mannetjes aan de bovenkant raken. Dit laatste wordt holoptisch genoemd. Jammergenoeg kan ik het op mijn foto’s niet goed herkennen, maar op de bovenste foto lijkt het volgens mij op een mannetje.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in insecten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s